Caspar Sporck

Ridderkruisdrager Caspar Antoine Sporck uit Heerlen.
(1922-1945)

Caspar Antoine Sporck uit Heerlen was een Unterscharführer in de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd onderscheiden met het Duitse Ridderkruis. Daarmee was hij de derde Nederlander die deze hoge militaire onderscheiding kreeg.

Geboren: 10 augustus 1922, Heerlen
Overleden: 8 april 1945, Bayreuth, Duitsland
Bron: Familie Sporck
caspareik
   
Waarschijnlijk is ook Caspar door deze propaganda getriggerd om toe te treden tot de Duitse Waffen-SS.
Bron: NIOD
casparposters
   
"Info verkregen via de familie Sporck"
 
Over de oorlog werd tijdens mijn jeugd bitter weinig gesproken, het werd zeker niet verheerlijkt, integendeel. Om een beetje aan te geven hoe Caspar voortleefde na zijn dood kan ik u slechts vermelden dat het uiterst weinig ter sprake kwam met mijn vader waarschijnlijk omdat ik veel te jong ben. Ik kan me herinneren dat pa me rond mijn 16e verjaardag verheugd vertelde dat ie eindelijk te weten was gekomen wat er met Caspar gebeurd is, tot dan (midden jaren 70) wist onze familie niks van de officiële dood van Caspar nog van zijn ridderkruis. Ik denk dat mijn vader zich na de oorlog schaamde voor het hele foute gebeuren tussen 40-45, opa was bij de NSB, Caspar bij de SS, mijn Pa bij de Wehrmacht en tante Maria was Krankenschwester, en Mathieu werkte voor Organisation Todt dus een CV om niet over op te scheppen.
caspar12
   
Vervolg:

Wat ik weet is dat de kinderen na de dood van mijn oma in 1927 ieder bij een andere zus (Ubachs) van haar ondergebracht en opgegroeiden en ik vermoed dat Caspar inderdaad in la Calamine geweest is. Zeker in die tijd nog niet in Maastricht. Waar hij zich aangemeld heeft voor de SS en waar hij bakker is geweest kan niemand u nog vertellen. Geen van de kinderen was in de jeugdstorm nog bij de NSB, alleen opa.   Het ridderkruis welk na de oorlog, dus na de dood van Caspar aan de familie is aangeboden maar geweigerd is door Opa en zijn 2de vrouw, daarna is het RK bij een pater beland, ik vermoed een familie lid die jaren broeder is geweest in Maastricht, mijn pa bezocht hem wel eens, waar het uiteindelijk naar toe is gegaan is onbekend.
Bron: Familie Sporck
ssposter
   
Op deze foto zien wij de kersverse SS’er Caspar Sporck (links) met de 2 gebroeders Vroegop uit Maastricht. Waarschijnlijk hebben zij zich allen in Maastricht aangemeld.
Bron: Familie Sporck
caspar02a
   
Deze foto van Caspar in SS uniform is waarschijnlijk genomen in Bussum, waar hij kort werkzaam was bij de geneeskundige troepen.
Bron: Familie Sporck
caspar01a
   
Hier zien wij Caspar als lid van een Stummel (Sd.Kfz. 251/9) bemanning. De Stummel was uitgerust met een 75 mm L/24 kanon. Met deze Stummel schakelde hij meerdere Russische tanks uit, waarvoor hij dan later het Ridderkruis ontving.
Bron: Familie Sporck
caspar04a
   
Sterfoorkonde van de ziekenzuster Maria Alphonsine Gerardina Sporck van 27 april 1944. Maria was de jongere zus van caspar. Zij stierf te Hohenmölsen (Duitsland).
Bron: Familie Sporck

zuscasparoork
   
Prentje van gelofte "Aan Mijn Eeuwige Professie" door Broeder Parentius J.H. Spork (Sporck), Maastricht 15 aug 1943. Wellicht is dit de kloosterling uit de familie waar het Ridderkruis van Caspar is beland.
Bron: Familie Sporck
dodprentjebspork
   
Aanvraag voor het toekennen van het Ridderkruis van het ijzerenkruis aan Caspar Sporck door SS- Sturmbahnnführer Rudolf Saalbach op 3 september 1944.
Bron: Eric Endert
(klik hier voor meer info mbt deze aanvraag - Pdf file)
caspar27klein
   
Ook de Nederlandse media besteedde de nodige aandacht aan de toekenning van het Ridderkruis aan Caspar Sporck op 23 oktober 1944.
Bron: Delpher
casparkrant01
   
In dit stuk word de dood van Caspar Sporck op 8 april 1945 beschreven. Caspar stierf ten gevolge van granaatscherven die hem troffen in een veldhospitaal te Bayreuth.
Bron: Webmaster
casparkrant02
   
Begraafplaats St. Georgen te Bayreuth (Duitsland). Laatste rustplaats van Caspar Sporck (Kaspar Spork).
Bron: Wolfgang Müller
grafks01
   
Begraafplaats St. Georgen te Bayreuth (Duitsland). Laatste rustplaats van Caspar Sporck (Kaspar Spork).
Bron: Wolfgang Müller
grafks02
   
Begraafplaats St. Georgen te Bayreuth (Duitsland). Laatste rustplaats van Caspar Sporck (Kaspar Spork).
Bron: Wolfgang Müller
grafks03
   
“Caspar Sporck - Een Heerlense SS' er aan het Oostfront”
Bron: Marcel Krutzen (Het Land van Herle)
(klik hier voor het gehele artikel - Pdf file)
caspar001klein

© 2014 ww2insouthlimburg.nl - mail: info@glorysmile.nl

puksuperhigh tekst