Duitsland

9/10 mei 1940.
Duitse troepen in rust te Orsbach (Aken). De invasie van Nederland gaat beginnen!
Bron: J.P.
joeynw2016mrt08
   
Toegejuicht door de bevolking van Aken, trekken de Duitse troepen richting Heerlen.
Bron: Rijckheyt (centrum voor regionale geschiedenis)
rijkheyt113
   
Nederlandse krijgsgevangenen worden weggevoerd. De foto werd gemaakt in Gangelt (Duitsland) bij de huidige bank (Kreissparkasse). De militair met lederen laarzen en fiets is een Duitse soldaat uit Gangelt, namelijk de heer Claassen. Als tweede van rechts zien wij Jan Waltmans uit Schinveld, vroeger woonachtig aan de Eindstraat. Zie verder de stoffen of linnen beenwikkelingen bij de Nederlandse militairen. Deze foto werd gemaakt op 10 mei 1940 te Gangelt. De Nederlandse grenssoldaten werden krijgsgevangen gemaakt bij Sittard. De heer Claassen uit Gangelt, grenssoldaat in Duitsland, voerde hen af. In de avond van 10 mei 1940 fietste de heer Claassen in grote haast naar Schinveld om bij de familie Waltmans te vertellen dat men zich geen zorgen hoefde te maken over hun zoon Jan. Hij was in goede gezondheid.
Bron: Heemkundevereniging Onderbanken
stamkaarttheunis07
   
Op 4 sept 1944 doet een wagen van het Duitse Rode Kruis Gangelt aan. Een grote groep kinderen heeft de wagen bestormd en wordt getrakteerd op chocolade.
Bron: Internet
4septgangelt
   
Na zijn optreden in Herzogenrath bekijkt de beroemde violist Jascha Heifetz het geweer van een Amerikaanse soldaat, die op zijn beurt de viool van de meester 'bestudeert'.
Bron: Rijckheyt (centrum voor regionale geschiedenis)

Jossif (Jascha) Robertowitsch Heifetz (Vilnius (Litouwen, destijds deel van het Keizerrijk Rusland), 2 februari 1901 - Los Angeles, 10 december 1987) was een Amerikaans-Russische violist van Joods-Litouwse komaf. Hij wordt vaak als een van de grootste violisten ooit beschouwd.
Bron: Wikipedia
rijkheyt94
   
1 december 1944. Veldmaarschalk Montgomery brengt een verrassings bezoek aan RHQ (Hoofdkwartier) in Hillensberg (Dld) net over de grens bij Bingelrade (Buurgemeente van Brunssum). Majoor Hon. B T Brassey van The Royal Yeomanry had het genoegen de Veldmaarschalk rond te leiden tijdens zijn eerste bezoek aan een RHQ op Duitse bodem. Het voertuig rechts behoort tot de 128 Field Ambulance. De Britse tanks maakten tijdens de winter in Hillensberg gebruik van alle beddengoed en gordijnen die in het dorp aanwezig waren. Dit deed men om te voorkomen dat de tanks zouden wegglijden door ijs en sneeuw, Hillensberg noemde men destijds “Silk City” vanwege deze actie.
Bron: H. Apps


Hillensberg is een dorp in de gemeente Selfkant in de Kreis Heinsberg.
Het dorp ligt aan de Schlouner Berg, die deel uitmaakt van het plateau van Doenrade. De Schlouner Berg is het hoogste punt van de gemeente Selfkant.
Bron: Wikipedia
montyhillensberg
   
Winter 1944-1945. Een Britse soldaat staat in Gangelt naast het bord met de pijlaanduiding richting Geilenkirchen. Hier wordt hevig gevochten onder barre omstandigheden.
Bron: Heemkundevereniging Onderbanken
stamkaarttheunis06

© 2014 ww2insouthlimburg.nl - mail: info@glorysmile.nl

puksuperhigh tekst