Nuth

Nederlandse soldaat houdt de wacht bij het R.K. Vereenigingsgebouw te Nuth.
Bron: J.P.
joeyp00019
   
Dat het niet altijd kommer en kwel was tussen de Duitse bezetter en de Limburgse bevolking, blijkt wel uit deze foto. In café Giel Harst in de Raadhuisstraat te Nuth drinkt men gezamenlijk een borreltje/biertje.
Bron: Hans Hamstra + Jan Kersten
hanshamstra01
   
18 september 1944 (Amerikaans dagrapport).
A strong enemy trust from the Schimmert area penetrated, passing the right wing of the Division in Nuth.
Bron: NARA
(klik hier voor een vergroting - Pdf file)
18sept44
   
De eerste Sherman tanks van de "Blauwe Poolberen" een onderdeel van de "Old Hickory" Divisie komen op zaterdag , 18 september 1944 vanuit Terstraten, het centum van Nuth binnen rollen
Bron: Klaus Nievelstein
2ndad11
   
Amerikaanse Sherman tank voor de verfhandel van Royen aan de Stationstraat in Nuth, hoek Dorpstraat (toen Kerkstraat).
Bron: Klaus Nievelstein
hanshamstra02
   
Boven: Een Sherman tank dendert over de Kerkstraat (nu Dorpstraat) in Nuth. De bevolking kijkt aandachtig toe.
Onder: Ter hoogte van het postkantoor aan de Kerkstraat heeft de bevolking een tank beklommen voor een bevrijdingskiekje.
Bron: Klaus Nievelstein
hanshamstra03
   
Ter hoogte van het postkantoor wordt deze tankbemanning onthaald door een dolle menigte.
Bron: Klaus Nievelstein
wielpalm04
   
Ter hoogte van het postkantoor (gebouw rechts) wordt deze tankbemanning onthaald door een dolle menigte.
Bron: Klaus Nievelstein
wielpalm05
   
Amerikaanse soldaten poseren bij een "Swastika vlag", welke zij hadden buitgemaakt bij Fort Eben-Emael in België. Deze foto is genomen te Wijnandsrade - Nov 1944.
Bron: Warren Watson (Old Hickory)
wijnandsradeww01
   
Een Britse motorrijder wordt in de Raadhuisstraat onthaald met bloemen. Op de achtergrond ziet U Drukkerij Tillmans.
Bron: Wiel Palm
wielpalm03
   
De kinderen van Wijnandsrade zijn niet weg te slaan bij de Amerikaanse bevrijders, van wie zij "Chocolade" toegestopt krijgen. Met v.l.n.r: Joseph Di Martino, Paula Steins, ?, Bobby Geanette, Nic Curfs en Jeanny Steins.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen06
   
Goconcentreerde chocoladereep uit een Amerikaans rantsoen.
Bron: Wikipedia
fieldration
   
James Geanette, Amerikaanse soldaat en broer van Bobby Geanette (bovenstaande foto), welke tijdens het Ardennenoffensief is gesneuveld.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen13
   
Amerikaanse luchtdoelmitrailleur nabij Brommelen, ter bescherming van de zware artillerie in Swier (uit het privé-archief van J.Jongen uit Wijnandsrade).
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen02
   
Helmut Hermens luistert aandachtig naar de mondharmonica klanken van Bob Gilmore. Bij de familie Hermens in Wijnandsrade waren zes Amerikaanse soldaten ingekwartierd, onder wie luitenant Paul Calvert en sergeant Bob Gilmore.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen10
   
WW2 reclame poster - "VIM reinigt alles".
Bron: F.N.
poster02
   
Onbekende Amerikaanse luitenant met op de achtergrond de provisorisch herstelde kerk van Wijnandsrade, welke eerder in de oorlog zwaar werd getroffen.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen03
   
De herstelde St. Stephanuskerk te Wijnandsrade.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen04
   
"2e vlietuigcrash in Wijnandsrade"
In de nacht van 23 op 24 september 1944 werd de Handley Page Halifax MK. III, serienr: MZ574W 24 van squadron 10, neergeschoten boven Krefeld (D). Enige uren hiervoor was het toestel opgestegen van de basis, Melbourne Base in Engeland. Zijn bestemming was Neuss in Duitsland. De Halifax werd getroffen door een ME 110 nachtjager, welke werd bestuurd door de Duitse hauptmann, Ernst Wilhelm Modrow. Het gehavende toestel stortte neer vlak bij de Brommelerhof (boerderij). Van de zevenkoppige bemanning wisten er 5 op tijd het toestel te verlaten, en landden in vijandig gebied. Dit waren: G. Chorley (Canada), H.J. Maling, V. Simmonds, F.P. Mannion en J. Mc. Giveron. De piloot: G.R.G. Kite (Canada) en radiotelegrafist: A.G.T. Saunders stierven tijdens hun poging het toestel heelhuids in bevrijd gebied te laten landen. Beide liggen begraven in Leopoldsburg te België. Het wiel van deze Halifax is nog altijd te bewonderen op de binnenplaats van de hoeve Brommelerhof. De propellers zijn helaas niet meer aanwezig.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade + E.H. Brongers
jjanssendubbel01
   
Handley Page Halifax MK. III.
De Halifax was, samen met de beter bekende Avro Lancaster, verantwoordelijk voor het grootste deel van de Britse nachtbombardementen op Duitsland tijdens Wereldoorlog II. De Halifax bleef na de oorlog in dienst, en werd pas in 1952 uit dienst genomen. In totaal werden meer dan 6.000 Halifaxes gebouwd in verschillende fabrieken volgens het systeem van verspreide productie (Handley Page zelf bouwde er slechts 1590). Op het hoogtepunt van de productie werd er elk werkuur een Halifax geproduceerd. De Halifax werd ook in andere rollen gebruikt, onder meer voor het transport van vracht en militairen.
Bron: Wikipedia
handleyhalifax
   
Op deze foto zien wij links Flight Sergeant, John F.P. Mannion welke de ramp overleefde, en rechts Flying Officer, George R.G. Kite welke hierbij omkwam.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen01
   
Plaquette ter nagedachtenis aan zes geallieerde militairen die op het grondgebied van Wijnandsrade hun leven gaven voor onze vrijheid. De gedenkplaat is ingemetseld in de muur op het kerkhof van de Sint-Stephanuskerk, gevestigd aan de Opfergeltstraat te Wijnandsrade (gemeente Nuth).
Bron: Webmaster
wijnands001kln
   
Hier ziet U enkele portretten van Britse soldaten getekend door Theo Cloots uit Nuth tijdens hun verblijf aldaar. Met bovenaan een foto plus tekening van Cpl. P. Blaire, welke zelf een begenadigd tekenaar was. Geheel links zien wij Sgt. Williams of Dover, deze tekening werd gemaakt op 30 januari 1945. Rechts zien wij Cpl. Brandenburg (Nuth - 21.02.1945). Op de foto in het midden (onder) uit januari 1989 staat Cpl. P. Blaire helemaal rechts, midden ? en links Vincent Gale.
Bron: Hans Hamstra
hanshamstra05
   
Britse soldaten maken zich op voor een sneeuwballengevecht in het besneeuwde Brommelen. Winter 1944 - 1945.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen07
   
Britse soldaten genieten van een sneeuwballengevecht in het besneeuwde Brommelen. Winter 1944 - 1945.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssendubbel
   
Britse soldaat Charly Franks uit Exmouth in Devon, welke op de bovenstaande foto deelneemt aan het sneeuwballengevecht.
Bron: Vrienden van Wijnandsrade
jjanssen12
   
"For God And Our Country"
Bijbel van een Britse soldaat. Na de oorlog gevonden te Oensel (Schimmert), door de vader van Mevr. Claessens. De bijbel is aan de voorzijde voorzien van een koperkleurige metalen plaat met hierop de bovenstaande tekst. De bijbel is gedrukt in Amerika (Cincinnati). In de bijbel bevindt zich een kleine z/w foto van een soldaat met hierop een naam (Frederick Bevan?).
Bron: Familie Raeven-Claessens
schimmertbijbelklein
   
Ook na de bevrijding werden allerlei kiekjes op tanks genomen. Hier zien wij de familie Palm uit Nuth op een Sherman tank.
Bron: Wiel Palm
wielpalm01

© 2014 ww2insouthlimburg.nl - mail: info@glorysmile.nl

puksuperhigh tekst