Mobilisatie Brunssum

Brunssumse soldaat met zijn liefje, met op de achtergrond het pand van "De Oude Zon" aan de Kerkstraat te Brunssum. Dit pand lag ter hoogte van de huidige Sushi Yumi & Grill.
Bron: Familie Eggen
eggen01
   
Amateurs sigaretten.

Nederlandse oorlogssigaretten. Amateurs sigaretten werden gemaakt van de tabakskweek van Nederlandse tabakskwekers. Opgekocht door Amateurs kon er toch nog even worden door gepaft. De Duitsers hebben dit collectief de laatste jaren van de oorlog de nek omgedraaid. Buk-shag was de naam voor de op straat verzamelde peuken om er weer een peuk van te kunnen draaien.
Bron: Eyewitness (Collectie Eyewitness museum)
sigenpet01
   
Nederlandse soldaten tijdens de algemene mobilisatie van 1939. Deze foto's zijn genomen in Brunssum. Op de achtergrond zien wij de voormalige school aan de Wilhelminastraat. Het pad op de foto's werd het "Kerkeveldpad" genoemd (huidige Past. Savelbergstraat).
Bron: Familie Eggen

Op 28 augustus 1939 begint de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger, dat uiteindelijk over 300.000 manschappen beschikt. In de maanden na de mobilisatie plaatst het Nederlandse leger soldaten door het hele land en begint het met het voorbereiden van de verdediging. Stellingen worden verstevigd en soldaten worden getraind. Toch verwacht Nederland geen oorlog: er is groot vertrouwen in de neutraliteit van ons land.
Bron: Wikipedia
eggendubbel
   
Enkele jaren voordat de Duitse troepen Nederland binnen vielen, nam Jozeph Christiaan "Sjef" Janssen dienst bij het 2e Regiment Infanterie van het Nederlandse leger. Hij volgde in Venlo de kaderopleiding.
Bron: Jos Janssen
(klik hier voor de verklaring "rechter afbeelding" - Pdf file)
sjefjanssen02
   
Kader 1937 - Venlo.
Jozeph Christiaan Janssen en zijn kameraden tijdens de kaderopleiding bij het 2e Regiment Infanterie te Venlo.
Bron: Jos Janssen
sjefjanssen03
   
Ook tijdens de Algemene mobilisatie bleef Sjef Janssen dienst doen.
Bron: Jos Janssen
sjefjanssen01a
   
Mobilisatie troepen op appel in een kazerne te Haarlem. Onder hen ook de Brunssummer Nic Leunissen (voorste rij, de derde van rechts).
Bron: Jo Palmen
jopalmen01kopie
   
Handboek voor den soldaat (uitgave 1937). Deze uitgave werd gebruikt door het Nederlands leger tijdens de algemene mobilisatie.
Bron: J.P.
(klik hier voor enkele bladzijden uit dit handboek - Pdf file)
soldtboek
   
Kameraden van Nic op een motor.
Bron: Jo Palmen
jopalmen04
   
Er was uiteraard tijd voor humor! In dit bonte gezelschap zien wij op de achterste rij met helm Nic Leunissen.
Bron: Jo Palmen
jopalmen06
   
Hier ligt soldaat Nic Leunissen (bovenste) samen met een kameraad in het gebied van nationaal park - Zuid Kennemerland.
Bron: Jo Palmen
jopalmen05
   
Hier zien wij Nic Leunissen (Jan Nicolaas) uit Brunssum en zijn toenmalige vriendin en latere vrouw in zijn uniform.
Bron: Jo Palmen
palmendubbel
   
Nederlandse soldaat Zaal tijdens de mobilisatietijd geportretteerd bij Foto Waltmans, Lindeplein Brunssum.
Bron: John Könst
jkonst03
   
Twee Nederlandse soldaten hangen tegen de vrachtwagen van de Brunssumse bierbottelaar M. Nauts van de Rumpenerstraat 3. Dhr Nauts - midden, kijkt gelaten toe (Mobilisatietijd).
Bron: T. Spronk
tnauts17
   
Soldaat van Mameren van de Pelgrimsweg met zijn kameraden ergens in Nederland tijdens de algemene mobilisatie.
Bron: Fam. Koort-van Mameren
koortvm01
   
Paulus Cals uit Brunssum, onder dienst voor zijn nummer 1928 00 (mobilisatie).
Bron: Frans Cals
pcals03
   
"Mobilisatie januari 1940"
Paulus Cals uit Brunssum, 3e van links met kopje in de hand.
Toen zijn vrouw op het laatste liep is Paulus als hoogste in rang verplaatst naar de Hering in Schinveld. Paulus Cals werd door de Duitsers gevangen genomen en naar het Vrijthof te Maastricht gebracht. Deze beide foto's zijn genomen in Spaubeek (Retraitehuis bij de Paters).
Op de onderste foto zien wij Paulus Cals op de voorste rij staan (4e van links).
Bron: Frans Cals
pcals01
   
Oorlogszakboekje van het 13e Infanterie Regiment op naam van soldaat Ferdinand Pelzer uit Brunssum (mobilisatietijd).
Bron: C. van Haaren
pelzer01
   
Boven: Op 25 mei 1940, 10 dagen na de capitulatie, ging soldaat Pelzer met "Groot Verlof". Voor hem was de strijd afgelopen, de oorlog echter nog lang niet.
Onder: In augustus van dat jaar (1940) moest soldaat Pelzer zijn "Rijksgoederen" uniform inleveren.
Bron: C. van Haaren
pelzer03
   
Matthieu Kohnen uit Brunssum (bij middelste kruisje), marcheert hier samen met andere Nederlandse soldaten over een terrein voor de Koepel gevangenis te Breda (kruisje op de achtergrond) - (Mobilisatietijd). Later werd Matthieu gestationeerd te Rotterdam, waar hij op 14 mei 1940 het bombardement van deze stad heeft meegemaakt.
Bron: Dhr. J. Kohnen
skohnen13
   
Matthieu Kohnen uit Brunssum (midden-boven) bij kruisje, als Nederlandse soldaat in opleiding, samen met zijn dienst kameraden ergens in Nederland (Mobilisatietijd).
Bron: Dhr. J. Kohnen
skohnen12
   
Matthieu Kohnen (links) uit Brunssum als Nederlandse soldaat te Rotterdam.

Matthieu heeft als soldaat het Bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 meegemaakt.

Op 14 mei 1940 rond 13:30 uur voerden de Duitsers in het kader van de Duitse aanval op Nederland in 1940 het bombardement op Rotterdam uit. Het was de reactie van de Duitse invallers op het verzet van de Nederlandse troepen (vooral aan de Afsluitdijk, op de Grebbeberg en aan de Moerdijkbruggen), waardoor de Duitse opmars werd vertraagd. De Duitsers hadden een snelle opmars gepland, door Nederland, België en Luxemburg heen, naar hun aartsrivaal Frankrijk. Door het excessieve geweld wordt het bombardement op Rotterdam gezien als een terreurbombardement tegen een burgerbevolking. Ook wilden de Duitsers aan het begin van de oorlog hun militaire overmacht tonen. Iets wat de geallieerden later tijdens het bombardement op Dresden, Hiroshima en Nagasaki ook hebben gedaan. Wie zich verzette tegen de oppermachtige tegenstander, kon op veel eigen burgerslachtoffers rekenen en bracht dus onschuldige mensen in gevaar, aldus de moraal van die tijd. Het bombardement heeft geleid tot de overgave van Rotterdam, nog dezelfde dag. Onder de dreiging dat ook andere steden zouden worden gebombardeerd, te beginnen met Utrecht, leidde de aanval op Rotterdam tot de overgave van Nederland op 15 mei 1940.
Bron: Dhr. J. Kohnen
skohnen11

© 2014 ww2insouthlimburg.nl - mail: info@glorysmile.nl

puksuperhigh tekst