Stein

Nederlandse troepen houden de wacht langs het Julianakanaal bij Berg a.d. Maas.
Bron: M.P.
plagmarc12
   
Nederlandse troepen houden de wacht langs het Julianakanaal bij Berg a.d. Maas.
Bron: M.P.
plagmarc14
   
"Unser Weg Zum Meer"
Route (opmars) van de Duitse 18e Infanterie Divisie. Op 10 mei 1940 trok de 18e Div. na het passeren van het Julianakanaal en de Maas naar de vlakbij gelegen Zuid-Willemsvaart en stak die over en was de rest van de dag bezig met overzetten van troepen die zich in de avond gereed maakten om op zaterdag het Albertkanaal over te steken.
Bron: Harry Rouvroye
boekjeddivisie01
   
10 Mei 1940. De brug over het Julianakanaal bij Elsloo is door Nederlandse soldaten opgeblazen, om zo de Duitse doortocht naar België te hinderen. Achteraf blijkt het effect hiervan gering. De Duitse troepen steken het kanaal per "schlauchboot", rubberboot over. Rechts ziet U een krantenartikel over het herstel van de brug direct na de bevrijding.
Bron: Harry Rouvroye + Delpher
hrouv09
   
De vernielde brug van het Julianakanaal in Elsloo. De opname is gemaakt aan de westzijde van het kanaal. De zware versperringen zijn goed zichtbaar.
Bron: Harry Rouvroye
boekjeddivisie03
   
Maasovergang bij Elsloo. De pontonbrug was om 01.00 uur op 11 mei 1940 klaar. Hier zien wij een voertuig van de Duitse divisiestaf de oversteek maken.
Bron: Harry Rouvroye
boekjeddivisie05
   
De kanaalbrug in Stein was veroverd door een Duits troepje van Bat. ZBV "verwendung". Om dat de brug bij Elsloo was gesprongen moest het hele transport gedeelte van de 18e Divisie via Stein verder trekken.
Bron: Harry Rouvroye
boekjeddivisie08
   
'Monument voor Nederlandse Militairen' in Berg aan de Maas (gemeente Stein).
Ontwerper: Schols (ontwerp), Steenhouwerij Laudy (uitvoering)
Onthulling: 1 mei 1948

Beschrijving Vorm en materiaal Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Berg aan de Maas (gemeente Stein) is een vierkante zuil van witte natuursteen, bekroond door een kruis. Op de zuil is in reliëf de Nederlandse leeuw aangebracht. De zuil is geplaatst op een cirkelvormig basement, bestaande uit vier diagonalen. Op elke diagonaal bevindt zich een soldatenhelm. De zuil is 2 meter 50 hoog. De doorsnede van de cirkel is circa 5 meter.

Tekst De tekst op de herdenkingszuil luidt:

'10 MEI 1940 15 NOV. 1944 GEVALLEN VOOR HET VADERLAND.'

Symboliek Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. Locatie  Het monument is geplaatst op het kerkhof van Berg aan de Maas (gemeente Stein).
Bron: M.P. + Nationaal Comité 4 en 5 mei
plagmarc13

© 2014 ww2insouthlimburg.nl - mail: info@glorysmile.nl

puksuperhigh tekst